Moje rekomendacje

Dariusz Rekosz poleca…

Obiady

Autor: Ewa Wachowicz
Wyd.: Ewa Wachowicz – PROMISS, 2017

„Obiady” to absolutny hit, stojący od niedawna na moich domowych, księgarskich regałach! Pachną, smakują, ekscytują… Jak pisze autorka na plecach rekomendowanej pozycji: „Po Sałatkach i Ciastach przyszedł czas na Obiady. W książce zamieściłam zarówno receptury na potrawy tradycyjnej kuchni polskiej, jak i międzynarodowej, przy czym starałam się, by zaproponowane przeze mnie dania były nieco zaskakujące. Dlatego też przepis na rosół zaleca dodanie obierków z ziemniaków, udka kurczaka kąpią się w piwie, natomiast frytki są z pietruszki. Całość ułożyłam na wzór restauracyjnej karty menu – zaczynając od przystawek, kończąc na dodatkach. Pośrodku znalazły się dwa rozdziału z przepisami na zupy i dania główne.”

Tyle od Ewy. A jakie specjały znajdziemy wewnątrz? O, matko! Z przystawek są na przykład zielone szparagi w szynce i śliwki w boczku, są śledzie po kaszubsku i podpłomyk z czarnuszką. A nawet ogórki małosolne i oliwki. Z kolei zwolennicy zup znajdą tu między innymi grzybową z zakwasem na żur, kapuśniak na żeberkach wędzonych, chłodnik po warszawsku, krem z białych warzyw, kalafiorową z curry, chiński rosół z jajkiem, a nawet zupę… borówkową. Na drugie Ewa proponuje: polędwiczki w sosie porowym, roladki z indyka, żeberka z powidłami i dżemem jabłkowym, łososia teriyaki, pierś kaczą w sosie śliwkowym oraz pstrąga na sałacie. Ślinka cieknie również, gdy spojrzymy na listę dodatków, a wśród nich – mus z rabarbaru, kluski śląskie z jabłkiem, sałatka ziemniaczana z musztardą francuską oraz placuszki z cukinii.

Wszystkich przepisów znajdziecie w książce dokładnie 82 sztuki. Jest więc z czego wybierać, co komponować, co zestawiać i czym zaskakiwać – zarówno domowników, jak i przybyłych na jedzeniową ucztę gości. Mój egzemplarz „Obiadów” został opatrzony bardzo prywatną dedykacją (dziękuję!), ale zanim pobiegnę do kuchni żeby wypróbować sakiewki schabowe (str. 128) lub wołowinę po burgundzku (str. 156) muszę jeszcze koniecznie pochwalić techniczną dbałość o każdy szczegół tej książki. Twarda oprawa, znakomite fotografie, czytelna czcionka, rewelacyjny skład oraz wielce przydatny indeks potraw sprawiają, że pozycja ta z pewnością stanie się Waszą ulubioną „książką kucharską”. Smacznego!